Pentru sanatatea ta – campania de prevenire a cancerului de col uterin și san, cu efect in școli și gradinite

Acțiunea noastră de prevenire a cancerului de san și de colul uterin a ajuns zilele trecute la Liceul Lucian Blaga, din Oradea si la Școala Lucretia Suciu, din Oradea.

Cadrele didactice şi nedidactice care au participat la intalnirea cu medicii nostri obstetricieni (dr. Tira Mirela, dr. Noja Catalin) si oncologi (dr. Vidra Radu si dr. Sabau Diana) s-au aratat interesate sa afle atat informațiile despre cauze și modul de prevenire ale celor doua afectiuni, dar și modalitati de tratament eficiente.

Doctorii Spitalului Pelican au oferit doamnelor și domnisoarelor informații utile si au purtat discuții interactive. Cadrele didactice și nedidactice prezente la intalniri și-au exprimat satisfactia pentru sfaturile folositoare, apreciind seturile de informații corecte receptate de la medicii noștri.

Amintim ca derulam aceasta campanie "Pentru sanatatea ta", pe toata durata lunii noiembrie 2017, cu scopul de a preveni cancerul de san si cancerul  de col uterin.
Actiunea Spitalului Pelican Oradea se desfasoara in unitatile de invatamant prescolar si scolar din tot judetul Bihor, cu ajutorul unei echipe de medici ginecologi si oncologi  angajati.
Prezentarile sustinute de medicii nostri obstetricieni si oncologi au menirea de a oferi doamnelor si domnisoarelor informatii corecte, care sa le ajute sa inteleaga mai bine natura celor doua afectiuni si importanta depistarii lor in stadii incipiente, pentru ca sa se poata interveni si trata cu succes. Angajatele din untitatile de invatamant sunt invitate sa participe activ si interactiv in cadrul prezentarilor pentru ca intalnirile noastre sa le fie de un real folos.
Ne exprimam speranta ca prin acest tip de actiuni vom creste si accesibilitatea la screening si vaccinare, contribuind astfel si noi la educatia permanenta a femeilor si barbatilor in privinta cancerului de col uterin.
In timpul fiecarei intalniri, reprezentantele sexului frumos beneficiaza de vouchere pentru efectuarea investigatiilor minime, necesare pentru depistarea din timp a cancerului de san, sau/si a cancerului de col uterin.
De retinut ca participantele la aceste intalniri informative, preventive si utile - vor putea beneficia si de consultatii oncologice si ginecologice GRATUITE precum si de 50% reducere la investigatia de mamografie si ecografie. La Spitalul Pelican se face si testul Babes Papanicolau fiind TOTAL GRATUIT, prin Programul National de Screening din care face parte si Spitalul Pelican Oradea.

 Informatii de background

  1. CANCERUL DE COL UTERIN

In România:

  • cancerul de col continuă să fie pe locul I între cancerele genitale și a doua cauză de deces prin cancer la femeie după cancerul mamar

  • cancerul de col ucide 5 femei în fiecare zi, iar în toată Europa 40.

  • se situeaza pe primul loc pe continent in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin

  • Factori de risc: debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, multiparitate, status socio-economic redus, BTS, fumatul, stări imunodepresive, ACO (?), virusul herpes simplex 2 și virusul Epstein Bar

  • HPV (16, 18) este considerat cel mai important factor de risc

  • Infecția cu HPV este evenimentul inițial în apariția displaziei de col și inițierea carcinogenezei

  • HPV a fost detectat la peste 90 % din cancerele invazive și leziuni precursoare

  • Tipurile 6 şi 11 stau la originea a peste 90% dintre cazurile de papiloame genitale

  • Afectează atât femei cat si barbati

  • Orice persoană care întreţine activităţi sexuale de orice tip, care implică contacte la nivel genital, cu o persoană infectată, poate lua virusul papilloma uman – penetrarea nu este o condiţie necesară.

Simptome ale cancerului cervical pot fi: anomalii în cadrul examinărilor ginecologice, anomalii severe ale lamelor cervicale (FBP), sângerări în afara perioadelor de menstruație, sângerări după contactele sexuale. Insa multe persoane care pot fi infectate cu virusul papilloma uman pot să nu prezinte niciun semn sau simptom.
Aproximativ
80% din femei vor face o infecție HPV tranzitorie fără a dezvolta o displazie (CIN) si vor elimina virusul.
La aproximativ
20% din femeile infectate vor apare leziuni displazice (CIN). Marea majoritate a acestor femei vor epura virusul si leziunile CIN vor regresa. Pentru a putea progresa către o leziune neoplazică infecția HPV trebuie să aibă un caracter persistent. Originea carcinomului spinocelular al colului uterin  este la nivelul joncțiunii scuamo-cilindrice. Evoluția naturală este de lungă durată 10-15 ani de la displazia usoară spre carcinomul in situ si apoi carcinomul invaziv. Dat fiind lunga perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, depistarea și tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a formelor invazive.
Se recomanda:
- Efectuarea efectuarea examenului citologic de la vârsta de 18 ani până la 65 ani.
- După 3 examinări citologice consecutive anuale normale, examinările citologice se recomandă a fi efectuate la interval de 2-3 ani.
- După vârsta de 65 ani, dacă mai multe examinări consecutive sunt normale, screening-ul poate fi întrerupt.
- Pana acum peste 21 de tari din WHO European Region au introdus vaccinul antiHPV. Dintre acestea, 7 (Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elvetia si UK) au atins rate de acoperire de 80%.

Vaccinarea nu înlocuieşte testele BPN! Vaccinul:

  • Este indicat pentru fete şi femei cu vârste cuprinse între 9 şi 26 de ani

  • Previne cancerul de col uterin,

  • Previne lziunile precanceroase sau displazice de grad înalt cervicale (CIN 2/3) respectiv vulvare (VIN 2/3)

  • Previne apariția papiloamelor genitale provocate de virusul papilloma uman tipurile 6, 11

  • Cervarix (bivalent 16, 18) sau Silgard (tetravalent 16, 18, 6, 11). O serie de trei injecţii este 100% eficace pentru combaterea virusului HPV care cauzează cancerul.

  • Vaccinul protejează împotriva a patru tulpini ale virusului, 16 şi 18 care sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer al colului uterin, şi subtipurile 6 şi 11 care cauzează condiloamele.

  • Vaccinul consta in trei doze separate de 0,5 ml, administrate la 0, 2 si 6 luni

  • Adminstrarea se efactueaza intramuscular

Se recomanda administrarea la copii între 9-15 ani şi a femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 16-26 ani. Este de preferat să se facă înainte ca tinerele fete să devină active sexual pentru a asigura o protecţie timpurie. Reacţiile adverse, înregistrate în cadrul studiilor clinice la persoanele vaccinate, cu o frecvenţă de cel puţin 1,0% şi mai mare decât la placebo, au fost: durere, tumefacţie, eritem, febră, greaţă, prurit şi ameţeală

 

  1. CANCERUL MAMAR:

  • Depistat in stadiul I, rata de supravietuire e de 90 = 95%, in stadiul doi, rata de vindecare e intre 75 - 85%, in stadiulk trei, rata de supravietuire scade la 35-45%, iar in stadiul IV – la 15 – 20%

Ȋn lume la fiecare 3 minute o femeie află că are cancer la sȃn

  • 500.000 de femei mor anual ȋn lume datorită cancerului mamar

  • 1 din 8 femei va dezvolta cancer mamar

  • Reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femei in Romania (17% din totalul deceselor prin cancer)

  • Ȋncă ȋn Romȃnia peste 80% dintre pacientele cu cancer mamar sunt stadii avansate sau metastatice la prezentarea la medic

  • In 2014 in Romania au fost 8981 cazuri noi (primul loc intre cancerele aparute la femei)

Depistat in stadiul I, rata de supravietuire e de 90 = 95%, in stadiul doi, rata de vindecare e intre 75 - 85%, in stadiulk trei, rata de supravietuire scade la 35-45%, iar in stadiul IV – la 15 – 20%.

Prevenirea cancerului de san se poate face prin:

  • Examenul clinic anual efectuat de medicul de familie sau medicul specialist

  • Mamografia în cel puțin 2 incidențe

  • este importantă pentru că permite cunoașterea propriilor sȃni

  • o bună cunoaștere a propriilor sȃni va duce la sesizarea precoce a oricăror modificări nou apărute

  • se efectuează lunar, preferabil intre zilele 7-10 ale ciclului menstrual (prima zi fiind considerată ziua de debut a menstrei), toata viata

Mamografia:

  • este radiografia ţesuturilor glandei mamare, fiind deci o examinare cu raze X.

  • este metoda principală de examinare a sânilor femeilor începând cu vârsta  40 de ani, fiind folosită atât în diagnostic cât şi în screening.

  • Permite diagnosticul cancerului mamar in stadii incipiente, atunci cȃnd acesta poate fi vindecat

  • Se recomanda mamografie anual de la varsta de 40 de ani

  • De la introducerea mamografiei ca metodă principală de screening, la femei începând cu vârsta de 40 de ani, rata mortalității cauzate de cancerul mamar a scăzut cu 30% în țările dezvoltate

  • Poate sa detecteze leziuni chiar cu 2 ani mai repede decat examenul clinic

  • Mamografia este singura metodă care poate să detecteze și să caracterizeze microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar.
    Contrar a ceea ce se crede, 
    doza de iradiere este mică (echivalentul unui zbor cu avionul trans-oceanic și mult mai mică decât la un examen computer tomografic sau alte radiografii).
    În general, mamografia 
    este foarte puțin dureroasă; se recomandă să fie efectuată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați.

Ecografie mamara:
Ecografia mamară reprezintă  examinarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului.
- este prima metodă utilizată în investigarea pacientelor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau care alăptează. Este preferată, de asemenea, pentru investigarea inflamațiilor / infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare.
- ecografia mamară NU iradiază, este nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual. Rezultatul ecografiei mamare este eliberat pe loc.
- ecografia mamară poate fi unilaterală (la un singur sân), atunci când este un control la interval scurt a unei modificări unilaterale deja cunoscute sau când pacienta are un sân extirpat.

Mamografie si ecografie se recomanda:

  •  În cazul sânilor denși

  • Sân dens heterogen fără mamografie anterioară 

  • Mamografie pozitivă

  • EXCEPŢIE - mamografia sub 40 ani -

  • Risc genetic crescut (BRCA+)

  •   AHC (antecedente heredo-colaterale) pozitive – se începe cu 10 ani înainte de vârsta de apariţie la ruda de gradul I

  •   APP (antecedente personale patologice) ce includ: cancer mamar, carcinom lobular in situ, radioterapie pe peretele toracic în antecedente (la 10 ani post radioterapie)