ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE: interventie chirurgicala de reconstructie avansata a soldului la o pacienta din Arad, cu proteza de sold ascensionata in bazin 5 centimetri

ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE: interventie chirurgicala de reconstructie avansata a soldului la o pacienta din Arad, cu proteza de sold ascensionata in bazin 5 centimetri

O reusita de exceptie a fost inregistrata la sectia de ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE, unde a avut loc o interventie dificila si cu riscuri mari pentru o pacienta din Arad, interventie realizata de catre o echipa complexa, condusa de dr. CHIREA MARIUS, medic primar ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE, specializat in reconstructia avansata a soldului la Universitatea Karolinska din Stockholm, Suedia.

Inainte de externare, doamna PITAS STELA, cu varsta de 69 de ani, a dorit sa isi dezvaluie identitatea si sa impartaseasca din experienta ei pentru a da exemplu si curaj altor pacienti.

Pacienta a relatat ca sufera de o luxatie congenitala pe partea stanga. In tinerete a fost operata iar acum 19 ani i s-a protezat soldul. In acest timp proteza a migrat spre bazin pe o distanta de 5 centimetri si a deteriorat masa osoasa. A aflat de pe pagina de internet a spitalului nostru despre reusitele interventionale ale domnului doctor CHIREA MARIUS si, indrumata fiind inclusiv de medicul ortoped de la Arad, medic-sef Fruja Dan, s-a prezentat la cabinetul de ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE din Ambulatoriul nostru.

PACIENTA PITAS STELA: ”Doresc sa se stie despre cazul meu pentru ca si eu, la randul meu, am aflat de pe site-ul Spitalului Pelican despre mai multe cazuri rezolvate de catre domnul doctor CHIREA MARIUS. Eu am o luxatie congenitala pe partea stanga si am fost operata de osteotomia Chiari, in tinerete. In anul 2002 mi s-a pus proteza totala de sold, pe partea stanga. Dar apoi eu nu am mai mers la control. Proteza avea deja 19 ani si a migrat 5 cm spre bazin. Mi-a ros osul acolo si a produs, dupa cum mi s-a explicat, o osteoliza masiva pe cotil, o pierdere osoasa masiva. Am luat legatura in ianuarie anul acesta cu domnul doctor Fruja Dan, medic-sef la Spitalul Judetean Arad. Dumnealui s-a implicat foarte mult in rezolvarea problemei mele. Dar eu trebuia sa imi schimb proteza si aceasta trebuia sa fie speciala, nu se prea gasea si apoi comporta riscul de a-mi afecta nervul sciatic si puteam sa raman paralizata, in cazul unei proteze neadecvate. Am cautat pe internet si am gasit site-ul Spitalului Pelican, unde am citit despre reusitele domnului doctor CHIREA MARIUS. Si m-am gandit sa il contactez. Intre timp am mers la domnul doctor Fruja si a intervenit Providenta, nu a fost coincidenta: domnul doctor Fruja de la Arad mi-a recomandat sa iau legatura cu domnul doctor CHIREA MARIUS de la Spitalul Pelican, pentru ca ii este prieten si efectueaza astfel de operatii. Toate lucrurile au lucrat spre bine. Ma pregateam sa il sun pe domnul doctor CHIREA, cand m-a sunat domnul doctor Fruja si mi-a spus ca a vorbit deja dumnealui cu domnul doctor CHIREA de la Oradea si ma asteapta. Am sunat aici la spital, m-am programat, am venit la consultatie. Nu va pot exprima in cuvinte cat de multa incredere si curaj am primit cand domnul doctor CHIREA MARIUS mi-a explicat toata situatia. Mi-a aratat si pe CD. Chiar daca eu nu cunosc termenii medicali, tot am inteles detaliile legate de necesitatea operatiei, domnul doctor mi-a explicat si riscurile si absolut toti pasii. Era un risc foarte mare fiindca prin migrarea protezei, piciorul stang mi s-a scurtat cu 5 centimetri si atingerea nervului sciatic putea sa ma paralizeze.

Apoi a venit Pastele si ma pregateam sa ii trimit mesaj domnului doctor CHIREA ca sa il intreb cand putem fixa operatie cand, surpriza din nou: m-a sunat chiar domnul doctor! M-a sunat sa imi spuna ca a primit proteza speciala de care am eu nevoie si putem face operatia. Stiti, domnul doctor mi-a spus o vorba pe cat de mare pe atat de adevarata incat se poate folosi drept motto: CU VOINTA, SE POATE!”.

Interventia chirurgicala programata sa dureze circa patru ore, s-a derulat pe parcursul a sapte ore si a fost o reusita, nervul sciatic nefiind lezat.

Dr. CHIREA MARIUS, medic primar ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE:
“Pacienta a prezentat o coxartroza stanga secundara pe displazie de dezvoltare a soldului (luxatie congenitala sau displazie de sold) operata in urma cu 19 ani cu o endoproteza totala cimentata de sold. Implantul protetic acetabular a fost plasat in neo-cotil (cavitatea secundara care se formeaza prin presiunea capului femural luxat) astfel incat in cei 19 ani de folosinta, proteza a migrat proximal fiind stabilizata de un osteofit masiv iar cupa acetabulara fiind decimentata (desprinsa de pe os). Pe langa scurtarea mare de membru pelvin, provocarea a constituit-o faptul ca nu exista practic sprijin osos pentru noua proteza”.

 

Imagine Radiografie inainte de operatie:

Imagine Computer tomograf inainte de interventia chirurgicala:

Dr. CHIREA MARIUS, medic primar ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE:
“Reconstructia soldului in astfel de cazuri se poate realiza cu grefa din banca de os, proteze personalizate sau proteze stabilizate de elemente de augmentare metalice la care am apelat. Este vorba despre metal trabecular, o structura metalica identica cu matrita osoasa, produsa de o firma din Statele Unite care produce osteo-inductie si osteo-integrare, adica osul va creste in aceste structuri, integrand proteza si in acest fel suportul de sprijin al protezei va fii realizat in timp.
In aceste structuri de sprijin din metal trabecular formate din doua hemiblocuri de augmentare si o cupa de metal trabecular, am implantat proteza finala acetabulara. Stemul femural (coada protezei), care era cimentat, l-am indepartat prin osteotomie trohanteriana extensa, adica am sectionat femurul in doua, in portiunea protezei, pentru a o indeparta si a curata in intregime cimentul si pentru a implanta o proteza necimentata de revizie modulara Revitan, dupa care am refacut femurul cu cabluri cerclaj Dall Miles Stryker”.

Materiale de protezare utilizate:

Dr. CHIREA MARIUS, medic primar ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE:
“O alta provocare, pe langa lipsa de sprijin osos pentru proteza a reprezentat-o scurtarea mare de membru. O alungire excesiva poate traumatiza nervul sciatic.
Rezultatul postoperator a fost bun, am obtinut o proteza stabila, cu recostructie de perete cotloidian si egalitate de membre fara leziuni nervoase sciatice.
Dupa astfel de reconstructii, este nevoie de mers fara incarcare pe membrul pelvin operat, ajutat de cadru pentru aproximativ 3 luni. Incarcarea cu sprijin se reia treptat, progresiv”.

Imagine Radiografie postoperatoriu:

PACIENTA PITAS STELA: “Nu exista cuvinte pe buze destule ca sa ii multumesc domnului doctor. E un medic care da dovada de profesionalism, pasiune, promptitudine, empatie fata de omul bolnav. Mi-a explicat si pe schelet ca sa inteleg ce se intampla cu bazinul, cu piciorul meu. Foarte tare m-a impresionat domnul doctor. Stiti, e atat de bine ca mai avem in tara medici de excelenta, ca domnul doctor CHIREA MARIUS, Si toata echipa e tanara si foarte buna. Domnul doctor a facut efectiv o lucrare de arta. Poate fi teza de doctorat pentru studenti. Stiti, acolo in sala de operatie, erau vreo zece medici, asistenti, dar mie mi s-a parut ca sunt inconjurata de ingeri. Apoi sa stiti ca eu nu am mai fost la Oradea. Aradul e departe. Si mi s-a spus sa nu aduc nimic cu mine pentru ca nu voi duce lipsa de nimic. Asa si este. Toti de aici sunt unu si unu, toate merg unse in spitalul acesta, de la internare, la operatie si extenare. Totul e perfect, la superlativ. Cu siguranta voi recomanda Spitalul Pelican pentru seriozitate, corectitudine, profesionalism, pentru intreg ansamblul de aici. Voi recomanda spitalul acesta pentru toata ingrijirea de care ai parte ca bolnav, pentru empatia si felul de a fi al angajatilor de aici. Pentru ca nu cunosc Oradea, am zis ca poate oradenii sunt mai buni decat aradenii. Repet: totul e perfect, totul e la superlativ!”

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.