OBSTETRICA - GINECOLOGIE: Infectiile vaginale- complicatii si tratament

OBSTETRICA - GINECOLOGIE: Infectiile vaginale- complicatii si tratament

Dr. BODOG ALIN, medic primar Obstetrica-Ginecologie, ne spune care sunt semnalele de alarma la care femeile ar trebui sa fie atente si cand sa se prezinte la medic, de ce infectiile vaginale sunt mai frecvente in perioada verii, ce investigatii sunt necesare in cazul infectiilor vaginale, ce complicatii pot sa apara si ce presupune tratamentul.

Care sunt cele mai frecvente infectii vaginale?

Ma bucur foarte mult ca abordam acest subiect pentru ca este una dintre afectiunile pentru care se prezinta pacientele cel mai frecvent in cabinetele noastre si este o afectiune care caracterizeaza sezonul estival. In primul rand ca semnal de alarma ar trebui sa fie modificarea secretiei vaginale care de regula se intampla in urma unei scaderi a imunitatii, unui contact sexual care poate sa fie infectant sau pur si simplu din cauza unor conditii locale. Prin scaderea imunitatii, prin modificarea PH-ului vaginal se creeaza conditii optime pentru bacterii pentru a se dezvolta si pentru a afecta mucoasa vaginala si nu numai.

Ce investigatii sunt necesare pentru a pune acest diagnostic?

Ceea ce este foarte important este prezentarea la o consultatie si atunci in cadrul acestei consultatii se incearca sa se gaseasca cauza si se recolteaza secretia vaginala care se trimite la examinarea la laborator atat pentru examen pe frotiu, cat si pentru culturi specifice astfel incat sa identificam agentul patogen si sa-l tratam corespunzator cu tratamentul pe agentul prezent astfel incat sa nu avem tratamente foarte agresive si cu efect minim. Incercam sa optimizam tratamentul in functie de rezultat, sa mergem tintit pentru a rezolva problema.

Care este tratamentul pentru infectiile vaginale?

Tratamentul este, de cele mai multe ori, antibiotic, avand in vedere investigatiile pe care le efectuam vom identifica cauza si poate fi antibiotic sau antimicotic sau uneori antiviral, in functie de ceea ce le afecteaza pe paciente. Ceea ce e important este ca acest tratament sa fie facut doar la indicatia medicala si cu siguranta niciodata la sfatul unei prietene cum se intampla de foarte multe ori deoarece pot fi cauze diferite si atunci tratamentul va fi diferit.

Acest tratament e esential sa fie urmat cu strictete si de cele mai multe ori recomandam urmarea tratamentului si de catre partenerul pacientei pentru ca orice infectie vaginala afecteaza si partenerul chiar daca este asimptomatic. Putem intampina probleme deoarece uneori partenerii sunt reticenti la tratament, spun ca nu au nicio problema, intr-adevar putem sa avem aceasta situatie, dar partenerul este purtator. Chiar daca pacienta isi urmeaza tratamentul cu strictete, in momentul in care are urmatorul contact sexual poate fi un contact infectant si o luam de la capat fiind un cerc vicios care intr-un final creeaza probleme mult mai grave.

Ce complicatii pot sa apara daca pacienta nu se prezinta la medic?

Complicatiile sunt in functie de agentul cauzator. Cel mai frecvent putem vorbi despre infectii ale uterului, ale ovarelor, acele anexite, acele procese inflamatorii pelvine care netratate pot duce la consecinte destul de severe asupra sanatatii femeii, la infertilitate de cele mai multe ori, suntem intr-o perioada in care ne confruntam mai mult cu aceasta problema. De asemenea, pacientele trebuie sa fie atente la tratamentul acestora si la rezolvarea cat mai rapida a acestor situatii.

De ce infectiile vaginale sunt mai dese pe timpul verii?

Pe timpul verii, pe langa faptul ca temperaturile cresc, vaginul este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor deoarece este un mediu umed, anaerob care favorizeaza cresterea coloniilor de bacterii care, de regula, sunt prezente in mod normal acolo, dar datorita sistemelor de protectie a lactobacililor, a PH-ului vaginal nu se dezvolta, nu prolifereaza si nu afecteaza mucoasa. Dar temperaturile extreme de afara, faptul ca in perioada de vara femeia este mai activa, se duce in concediu, se duce la piscine care pot sa genereze aceste infectii sau dezechilibre, fac ca sezonul de vara sa fie cel mai plin de astfel de patologii si noi vedem in fiecare zi numarul in crestere al pacientelor. Pot sa spun ca din totalul de pacienti care se adreseaza intr-o zi la cabinetul medical aproape 80% se adreseaza pentru aceasta afectiune, privita de foarte multe ori cu usurinta, dar care poate sa creeze probleme mari ulterior.

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)