GASTROENTEROLOGIE -  Dr. UIOREAN ALEXANDRA: „Simptomele cancerului colo-rectal pot mima la debut afectiuni banale (ex: boala hemoroidala complicata cu rectoragie)!”

GASTROENTEROLOGIE -  Dr. UIOREAN ALEXANDRA: „Simptomele cancerului colo-rectal pot mima la debut afectiuni banale (ex: boala hemoroidala complicata cu rectoragie)!”

Un caz aparte a fost descoperit si e în curs de rezolvare la sectiile spitalului nostru. Un pacient a suspicionat ca are o afectiune hemoroidala, dar a fost descoperit cu tumora la colon. Pacientul suferise in antecedent interventie chirurgicala pentru o afectiune hemoroidala iar acum a presupus ca aceasta boala a recidivat, drept pentru care a dorit sa isi faca unele investigatii. Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist GASTROENTEROLOGIE, a descoperit ca pacientul are o formatiune tumorala.

 

Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist GATROENTEROLOGIE:

„Pacientul s-a prezentat in serviciul nostru pentru rectoragii aparute intermitent, tulburari de tranzit si scadere ponderala inexplicabila, simptomatologia debutand in urma cu aproximativ 4 luni. Mentionam ca pacientul a beneficiat de interventie chirurgicala pentru boala hemoroidala in urma cu aproximativ 10 ani, iar screeningul cancerului colo-rectal nu a fost efectuat niciodata. La primul consult, cand s-a luat in discutie efectuarea colonoscopiei, pacientul a refuzat vehement, crezand cu tarie ca rectoragia este datorata bolii hemoroidale de care acesta suferea de mai multi ani.

Dupa examinarea clinica a pacientului, acesta a beneficiat de o ecografie abdominala care a decelat o formatiune tumorala izoecogena cu dimensiuni de aproximativ 3,5 cm, cu semnal vascular prezent, formatiune apartinand cadrului colic. De asemenea, ansele enterale erau mult destinse cu peristaltica accentuata in amonte de formatiune. S-a recurs la examinarea computer tomografica, ce a pus in evidenta o formatiune tumorala sigmoidiana, partial stenozanta, infiltrativa in structurile adiacente. Pacientul a acceptat in cele din urma procedura endoscopica, care a confirmat prezenta tumorii colonice si s-au prelevat biopsii pentru examenul histopatologic, urmand sa fie adresat serviciului de Chirurgie si Oncologie”.

 

 

PACIENT (55 ani, din Oradea):

“Initial am venit, avand o preconceptie, pentru un bilet de trimitere la CT. Pana la urma doamna doctor m-a consultat, m-a intrebat care erau antecedentele si i-am spus ca am avut o operatie de hemoroizi in urma cu 10 ani, deci am crezut ca aceeasi problema a reaparut acum. Nu am cunoscut-o deloc inainte pe doamna doctor. Dar mi-a inspirat incredere de la prima intrevedere si acesta a fost motivul pentru care ulterior am revenit si am facut toate analizele. La prima intrevedere, doamna doctor m-a consultat si a zis ca nu ies din cabinet pana nu face anumite verificari si ca va trebui sa fac si o endoscopie intrucat, spunea doamna doctor, e posibil sa am un polip pe colon. Am revenit la analize de sange si pentru CT, unde s-a descoperit o tumora pe colon, apoi a trebuit sa revin pentru endoscopie.

Spre marea mea surprindere, absolut totul s-a intamplat la superlativ. Endoscopia a fost fara sa doara. Si a fost o surpriza placuta. Si pe tot parcursul demersurilor, a programarilor, totul a fost o surpriza foarte placuta si in acest spital e un nivel extraordinar modul in care sunt tratati pacientii. Serviciile sunt, de la cap la coada, de la primire pana la ultimul om – jos palaria, absolut multumit. Si o sa recomand acest spital. ”

 

Cancerul colo-rectal poate fi depistat din timp, inainte ca simptomele są fie evidente sau starea de sanatate a persoanei są fie afectata. Prin efectuarea unui simplu screening de cancer colo-rectal, se pot descoperi chiar si eventuale leziuni precanceroase si persoana afectata beneficiaza de tratament endoscopic in aceeasi sedinta, ricul aparitiei cancerului colo-rectal fiind astfel redus.

 

Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist GATROENTEROLOGIE:

„Dorim sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste simptomele cancerului colo-rectal. Initial asimptomatic, ulterior simptomele pot mima afectiuni banale deja cunoscute (boala hemoroidala complicata cu rectoragie de exemplu), iar in stadii avansate simptomele sa devina evidente. Screeningul cancerului colo-rectal incepand cu varsta de 50 de ani, sau mai devreme daca simptomele/antecedentele personale sau familiale o impun, este singura modalitate de depistare precoce a cancerului colo-rectal sau chiar a leziunilor precanceroase, acestea putand sa beneficieze de tratament endoscopic in aceeasi sedinta, reducand semnificativ riscul aparitiei cancerului colo-rectal.

Cancerul colonic se poate prezenta in contextul unui cancer sporadic, in cadrul unei agregari familiale sau al unor sindroame genetice mostenite. Riscul de aparitie al cancerului colonic este diferit in functie de prezenta sau absenta unor factori de risc genetici/de mediu/de gazda.

Initial asimptomatic, cancerul colo-rectal poate determina simptome in functie de extensia loco regionala si la distanta: tulburari de tranzit, dureri abdominale, hemoragia digestiva inferioara exteriorizata sau oculta, anemie, masa tumorala palpabila, inapetenta, scadere ponderala.

Colonoscopia este investigatia "gold standard" deoarece permite atat localizarea leziunilor, cat si prelevarea biopsiilor pentru examenul histopatologic precum si eventualul abord terapeutic al leziunilor rezecabile endoscopic.

Scopul screeningului colorectal il reprezinta depistarea polipilor colonici (si prin realizarea polipectomiei endoscopice se face profilaxia cancerului colonic) si respectiv, depistarea cancerelor colorectale incipiente, asimptomatice.

Recomandam asadar screeningul endoscopic pacientilor incepand.cu varsta de 50.de ani, sau mai devreme daca simptomatologia sau factorii de risc o.impun”.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)