DERMATOLOGIE: Tratamentul dilatațiilor vasculare cu LASER Nd Yag

DERMATOLOGIE: Tratamentul dilatațiilor vasculare cu LASER Nd Yag

Dr. CALIN CRISTINA, medic primar Dermato-Venerologie, informeaza despre tratamentul dilatatiilor vasculare, cate sedinte sunt necesare pentru tratarea venectaziilor sau a venelor mici si superficiale si explica modul in care actioneaza Laserul Nd Yag 1064 nm utilizat in tratamentul acestor leziuni vasculare.

Dr. CALIN CRISTINA, medic primar Dermato-Venerologie:

“Vasele de mici dimensiuni si superficiale necesita un singur tratament, cele de peste 1,5 mm situate pe fata sau corp pot necesita 2-3 sedinte LASER la distanta de 4-6 saptamani.

Inchiderea vaselor este permanenta, insa tratamentul nu poate impiedica aparitia unor noi dilatatii vasculare in zona respectiva, pacientul fiind sfatuit sa respecte o serie de reguli de preventie (evitarea factorilor agravanti) sa poarte contentie elastica (ciorapi elastici speciali) si sa evite expunerea la soare pentru o perioada de 6 saptamani postinterventie”.

DILATATII VASCULARE FACIALE/CORPORALE,TELANGIECTAZII. VENECTAZII. HEMANGIOAME. ROZACEE.

Dilatatiile vasculare se prezinta ca un eritem difuz, telangiectazii, stelute vasculare, angioame, venectazii (vase mici rosii sau violacee).

Reprezinta anomalii de dezvoltare ale vaselor de sange care pot fi prezente de la nastere-congenitale (hemangioamele) sau pot fi dobandite, se pot dezvolta la orice varsta, fiind patologia cel mai frecvent intalnita in practica medicala.

Leziunile vasculare dobandite se pot clasifica in:

Telangiectazii – vase mici dilatate cu diametrul de aprox 0,1, care apar frecvent pe fata si la nivelul membrelor inferioare

Angiomul “in cireasa” – proliferare vasculara benigna de mici dimensiuni, rosu aprins, care apare la adultul tanar si creste odata cu inaintarea in varsta

Granulomul piogenic – leziune vascular benigna

Poikilodermia la femei intalnita mai ales, reprezinta teleangiectazii asociate cu hiperpigmentare

Angiomul stelat (stelute vasulare) – retea de capilare dilatate cu distributie radiara pornind de la un vas central; pot aparea pe fata, antebrate, maini, torace anterior

Venule si varicozitati reticulare cu dimensiunea intre 1, 2 mm pana la 2,4 mm apar la nivelul membrelor pelvine ca prim stadiu al insuficientei venoase cornice.

Care sunt cauzele dilatatiilor vasculare?

Factorii care sunt implicati in aparitia acestor leziuni vasculare dobandite:

expunerea indelungata la soare, bai fierbinti repetate, factori genetici anumite boli de colagen, afectarea hepatica, sarcina, medicamente (contraceptive orale administrate pe durata anilor), sedentarism, afectiuni vasculare (insuficienta venoasa cronica) etc.

Cum se trateaza dilatatiile vasculare?

Cu sistemul LASER se pot trata vase de dimensiuni variabile (0,5-4mm) de pe fata sau orice regiune a corpului.

In departamentul nostru de Dermatologie se utilizeaza pentru tratamentul acestor leziuni vasculare un LASER Nd Yag 1064nm.

Laserul Nd Yag combina lungimea de unda bine aleasa pentru leziunea vasculara (1064nm) cu parametri flexibili. Acestia sunt adaptati pentru fiecare tip de vas cu scopul de a trata sigur si cu eficienta maxima o multitudine de afectiuni vasculare (teleangiectazii, venectazii, hemangioame).

Laserul emite pulsuri de energie luminoasa speciala care realizeaza termocoagularea sangelui din vasele dilatate cu topirea simultana a peretilor vasculari; in locul vaselor, pielea ramane integra fara cicatrici sau pigmentare.

Aparatul laser are atasat un sistem de racire ceea ce reduce riscul de arsura, cicatrice si, deasemenea, reduce durerea. Se aplica 1-2 pulsuri luminoase de scurta durata de ordinul milisecundelor pe traiectul fiecarui capilar dilatat pana la disparitia acestuia sau inchiderea la culoare a venectaziilor mai mari, dovada ca lumina laserului a fost absorbita de sangele din vas.

Pentru vasele mici si superficiale rezultatele se vad de la prima sedinta, pentru venectazii (vase mai mari si situate mai profund) sunt necesare 2-3 sedinte realizate la 4 saptamani distanta.

Parametrii aparatului se pot seta in functie de dimensiunea vaselor.

Tratamentele sunt rapide, astfel ca in 30 de minute se pot aplica sute de pulsuri.

Cate tratamente sunt necesare? Rezultatele sunt permanente?

Vasele de mici dimensiuni si superficiale necesita un singur tratament, cele de peste 1,5mm situate pe fata sau corp pot necesita 2-3 sedinte LASER la distanta de 4-6 saptamani.

Inchiderea vaselor este permanenta, insa tratamentul nu poate impiedica aparitia unor noi dilatatii vasculare in zona respectiva, pacientul fiind sfatuit sa respecte o serie de reguli de preventie (evitarea factorilor agravanti) sa poarte contentie elastica (ciorapi elastici speciali) si sa evite expunerea la soare pentru o perioada de 6 saptamani post-interventie.

Cand se vad rezultatele?

Efectul de constrictie este vizibil imediat, vasele fine disparand pe loc , iar cele de 2-3mm diametru avand nevoie de cateva saptamani pana la disparitie.

Este dureros tratamentul?

Piesa de mana a aparatului este dotata cu un sistem de racire (4 grade Celsius). De aceea, cand e aplicata pe piele se simte o senzatie de racoare, ce atenueaza senzatia de intepatura care apare cand pulsul de lumina este emis. Tratamentele sunt insotite de o senzatie de minim disconfort, pentru o durere suportabila nefiind necesara anestezia locala.

Imediat dupa tratament pielea se poate inrosi sau inflama usor, pentru dilatatiile mai mari se pot forma pete violacee sau maronii (hematoame) care pot persista 1-2 saptamani, insa se pot acoperi cu fond de ten.

Evaluarea post-interventie se face la 6-8 saptamani, cand se pot corecta eventualele leziuni reziduale”.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.