CHIRURGIE ROBOTICA: interventie reusita pentru rezolvarea unei formatiuni tumorale

CHIRURGIE ROBOTICA: interventie reusita pentru rezolvarea unei formatiuni tumorale

Un pacient din judetul Salaj a beneficiat recent de o interventie chirurgicala asistata robotic. Operatia pentru rezolvarea unei formatiuni tumorale a fost realizata cu succes de catre o echipa condusa de catre prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN, medicul sef al CLINICII DE CHIRURGIE GENERALA.

Pacientul are 72 de ani, este din judetul Salaj si ne-a spus ca a venit la Spitalul Pelican pentru ca aici au beneficiat de servicii medicale nepotul, sotia si mai multi cunoscuti din judetul de domiciliu. 

PACIENT: „Nepotul meu a fost operat la genunchi aici. Si sotia a fost aici… Stiu vecini si alti oameni din Salaj care au venit si s-au operat la Spitalul Pelican si toti s-au facut bine. Nu am avut emotii pentru reusita operatiei. Imediat am fost pe picioarele mele. Am fost foarte bucuros. Nu am cuvinte sa ii multumesc domnului profesor MAGHIAR ADRIAN. Sa ii dea Dumnezeu sanatate ca sa ajute mii de oameni si de acum inainte. Tot personalul, de la cel mai mic la cel mai mare, toti sunt de exceptie. Nu duc lipsa de nimic. Sunt bine. Mancarea e foarte buna. Stiti, eu am lucrat la munci grele si cu mancarea asta, va spun eu, s-ar satura si un muncitor. Iar despre curatenie, la multe restaurante nu e atat de curat!”. Interventia a fost efectuata asadar de catre o echipa medicala operatorie condusa de catre prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN, medicul sef al CLINICII DE CHIRURGIE GENERALA impreuna cu echipa medicala de AANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA.

Prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN, medicul sef al CLINICII DE CHIRURGIE GENERALA: “Pacientul prezenta o formatiune tumorala la doi centimetri de orificiul anal, biopsia confirmand un adenocarcinom. Din cauza localizarii joase, rezectia tumorii se soldeaza cu anus iliac stang (colostoma). Datorita posibilitatilor legate de experienta echipei operatorii si a tehnologiei de varf de care dispune Spitalul Pelican (robotul da Vinci, laparoscop 3D), in acest caz s-a practicat un abord minim-invaziv trans-abdominal si trans-anal efectuandu-se o rezectie a tumorii cu anastomoza colonala (cu pastrarea tranzitului intestinal), fara colostoma. Acest tip de operatie se practica in mod obisnuit la Spitalul Pelican si doar in cateva alte centre medicale din tara”.

PACIENT: “Eu am venit din sala de operatie pe picioarele mele. Nu am simtit nimic. Nu am avut dureri, m-am miscat imediat. Mare lucru tehnica asta robotica, sunt incantat de tehnologia din acest spital. Din adancul inimii va spun ca sunt foarte bucuros ca am ales sa ma operez aici. Priviti cum merg, nu ai zice ca am fost operat. Voi spune oricui are nevoie sa se faca bine sa vina direct aici, la Spitalul Pelican pentru ca sigur se face bine! Am 72 de ani de ani si din inima va spun ca nu am cuvinte destule ca sa multumesc. De asta voi spune oamenilor sa nu stea sa rabde dureri, sa vina aici ca se vor face bine”.

Informatii si programari: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel: • online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute) Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.

INFORMATII DE BACKGROUND: Chirurgia robotica SPITALUL CLINIC PELICAN ORADEA ofera posibilitatea bolnavilor de a fi operati prin cea mai moderna metoda chirurgicala minim-invaziva pe plan mondial: CHIRURGIA ROBOTICA. Acest tip de chirurgie, practicata in tarile dezvoltate, noua inca in Romania, da pacientilor sansa de a se vindeca intr-un timp cat mai scurt si cu mai putine zile de spitalizare. Metodele de tratament chirurgical existente in lume: Fiecare persoana care apeleaza la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea beneficiaza de tratament diferentiat si individualizat, cu aport medical interdisciplinar, dupa caz, functie de tipul si stadiul bolii, de eventuale afectiuni asociate, alte conditii legate de statusul bolnavului. In functie de situatii, tratamentul interventional se poate realiza prin: – chirurgie deschisa (cu incizii largi si timp de vindecare lent), – chirurgie laparoscopica (incizii mici, cu timp de vindecare mai rapid) – chirurgie robotica (cea mai mare precizie, cele mai mici incizii, riscul cel mai scazut de complicatii si cel mai scurt timp de vindecare si deci posibilitate de reinsertie sociala mult precoce).

Domenii interventionale de CHIRURGIE ROBOTICA: Chirurgie generala: – cancer colo-rectal – chirurgie bariatrica (pentru scadere in greutate) – alte afectiuni Urologie: – cancer de prostata – cancer renal – cancer de vezica urinara – alte afectiuni Chirurgie toracica: – cancer pulmonar – alte afectiuni Ginecologie: – cancer uterin – cancer ovarian – endometrioza – alte afectiuni Robotul “da Vinci”, cel mai avansat si eficient robot chirurgical pe plan mondial: Robotul da Vinci este un ansamblu computerizat, cu ajutorul caruia chirurgul realizeaza interventia cu o precizie mult mai mare decat in cazul chirurgiei laparoscopice. Chirurgul efectueaza operatia prin controlarea ansamblului robotic si a procedurii chirurgicale.

Cum functioneaza robotul da Vinci: Chirurgia robotica nu inlocuieste munca medicului chirurg, ci il ajuta pe acesta sa realizeze o interventie mai precisa decat cea laparoscopica, mai usoara pentru pacient. Pozitionat la o consola, chirurgul are percepția ca e acolo, in interior si opereaza, la fel ca in chirurgia clasica.Medicul controleaza bratele robotului de la o consola, de unde foloseste instrumente chirurgicale miniaturale (de cativa milimetri!) in mod mult mai precis chiar decat in cazul operatiilor laparoscopice. Instrumentele miniaturizate sunt montate pe 3 brațe robotice separate, cu un grad ridicat de dexteritate, care permit chirurgului sa efectueze miscari largi, dar de o precizie foarte mare si sa opereze in spatii foarte inguste din corp. Pe un al patrulea brat este montata o camera 3D, care permite marirea imaginii de peste 10 ori si care ghideaza chirurgul pe toata durata procedurii.

Avantajele CHIRURGIEI ROBOTICE: Spre deosebire de tehnica laparoscopica, CHIRURGIA ROBOTICA prezinta urmatoarele avantaje: – vizualizarea 3D este clara (marita de peste 10 ori), – abordul structurilor anatomice este mult mai precis, datorita instrumentelor robotice mult mai fine, – chirurgul are libertatea miscarilor mai ample (bratele robotului sunt articulate, se rotesc complet, permit o miscare naturala si mai ampla chiar decat cea realizata de mana umana, cu ajutorul unor instrumente mici) – chirurgul realizeaza, de la nivelul consolei, o microdisectie sigura, sporind precizia intregii interventii chirurgicale.

Beneficiile CHIRURGIEI ROBOTICE: – incizii mici, cu pierderi de sange minime – dureri si disconfort postoperator mai mici – risc mai mic de infectii – rata mai mica a complicatiilor – timp mai mic de spitalizare – reluarea mai rapida a activitatilor cotidiene.

DE STIUT: – robotul chirurgical nu e o masina care opereaza singura – robotul chirurgical mareste imaginea de peste 10 ori si roteste bratele in pozitii imposibil de realizat altfel de mana umana – chirurgia robotica are eficienta sporita in domeniile onco-chirurgicale – chirurgia robotica creste mult calitatea actului medical, iar pacientul se reface mult mai repede.