CHIRURGIE PEDIATRICA: Dr. ISAC GEORGE, despre hernia inghinala si complicatiile acestei afectiuni

CHIRURGIE PEDIATRICA: Dr.  ISAC GEORGE, despre hernia inghinala si complicatiile acestei afectiuni

Dr. Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA, explica cum putem recunoaste hernia inghinala la copii, ce alte afectiuni se pot manifesta asemanator si cand se recomanda interventia chirurgicala.

Dr. ISAC GEORGE, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

De ce apare si cum recunoastem hernia inghinala la copii?

Mecanismul prin care apare hernia inghinala la copil este unul congenital si este legat de persistenta canalului care faciliteaza comunicarea dintre cavitatea abdominala si regiunea scrotala sau regiunea labiala in timpul vietii intrauterine. Acest canal ar trebui sa fie inchis la nastere sau sa se inchida la cateva luni dupa nastere; este unul dintre motivele pentru care hernia inghinala este mai frecventa in cazul copiilor nascuti prematur.

La nivelul acestui canal, printr-o prelungire a peritoneului se poate angaja continut abdominal, reprezentat de anse intestinale, de epiploon sau de ovar la fetite, iar acest continut ajunge sa se exteriorizeze undeva sub tegument, la nivelul regiunii respective.

Cum o recunoastem?

Se manifesta sub forma unei tumefactii, o umflatura, sub piele, are caracter intermitent, apare si dispare, poate sa varieze in dimensiuni de la un moment la altul. Este nedureroasa atata timp cat nu se complica, se accentueaza in timpul activitatilor care cresc presiunea intraabdominala, in momentul in care copilul tuseste, plange sau atunci cand elimina scaun. Cand copilul este relaxat sau atunci cand doarme, ea poate sa-si diminueze volumul sau sa dispara complet. Astfel, nu plansul in sine duce la aparitia herniei inghinale, ci creeaza contextul in care aceasta este mai usor de observat.

Diagnosticul il punem de cele mai multe ori clinic, in urma informatiilor oferite de parinti in timpul anamnezei si pe baza examinarii realizate in cabinet. Atunci cand informatiile obtinute in acest fel nu sunt suficiente sau avem nevoie de informatii suplimentare putem recurge la efectuarea unei ecografii de parti moi care ne ofera date in plus privind diametrul orificiului inghinal, continutul sacului herniar si ne ajuta sa diagnosticam la timp eventualele complicatii.

Care sunt celelalte afectiuni care se pot manifesta asemanator?

De exemplu, daca observam la nivel inghinal, scrotal sau labial o formatiune chistica, cu continut lichidian, aceasta poate sa fie sugestiva pentru un chist de cordon spermatic, pentru un chist de canal Nuck in cazul fetitelor sau pentru un hidrocel, dar si o adenopatie, un testicul necoborat localizat inghinal sau o torsiune de testicul, care reprezinta o urgenta, pot sa puna probleme de diagnostic si fac obligatoriu consultul de specialitate.

Care este diferenta dintre hernia inghinala si hidrocel?

In cazul herniei inghinale orificiul este mai larg si permite pasajul unui organ: ansa intestinala, epiploon, ovar. In cazul hidrocelului acest canal s-a inchis partial, orificiul este de dimensiuni mai reduse, astfel incat doar lichidul poate patrunde din cavitatea peritoneala, ajungand sa imbrace testiculul. Parintii ne spun uneori ca au observat ca un testicul este mai mare decat celalalt. De fapt, nu exista o diferenta notabila de volum intre testicule in sine, ci exista o punguta de lichid care inconjoara testiculul si il face sa para mai voluminos.

Daca sunt zile in care parintii observa o umflatura in zona inghinala, dar altele in care aceasta dispare, ar trebui sa se ingrijoreze?

Tocmai in modul acesta se manifesta hernia inghinala, ca o umflatura care apare si dispare. Asta ii obliga pe parinti sa se prezinte pentru un consult. In cadrul consultului se stabileste in primul rand diagnosticul de certitudine, se elimina celelalte diagnostice posibile, parintilor li se explica optiunile de tratament, la ce semnale de alarma trebuie sa fie atenti acasa si cand trebuie sa vina in urgenta pentru un consult.

Ce complicatii pot sa apara si cum recunoastem o urgenta?

Cele mai frecvente complicatii sunt legate de incarcerare si strangulare. Aceasta inseamna ca respectivul organ herniat a ramas blocat la nivelul respectiv, in afara cavitatii abdominale, fara posibilitatea de a se mai integra spontan, cu usurinta, asa cum se intampla anterior. Din cauza aceasta fluxul de sange este alterat, apare edem local, iar evolutia in timp, daca nu se intervine la momentul potrivit, poate sa fie catre necroza intestinala, catre infarctizarea ovarului, deci reprezinta veritabile urgente care impun consultul in momentul respectiv.

Atunci cand parintii observa ca formatiunea cu care erau obisnuiti, care aparea si disparea, care nu-i dadea copilului simptomatologie, nu-i dadea un disconfort accentuat, nu-i dadea durere, si-a schimbat caracteristicile, si-a schimbat consistenta, a devenit mai dura, nu se reintegreaza usor, ca inainte, pielea de deasupra e mai rosiatica, apar modificari inflamatorii, copilul devine agitat, poate sa prezinte varsaturi, alterarea starii generale, toate acestea sunt semne ca afectiunea respectiva s-a complicat si impun consultul de urgenta.

Cand se poate folosi centura speciala si cand este nevoie de interventie chirurgicala?

Tratamentul in cazul herniei inghinale este in prezent unul singur – operatia. Aceasta se poate realiza in mai multe moduri, prin abord deschis sau prin abord laparoscopic. Toate aceste metode au drept scop inlaturarea comunicarii dintre cavitatea abdominala si regiunea inghinala, astfel incat sa nu mai permita hernierea organelor sau trecerea lichidului, in cazul hidrocelului. Operatia se realizeaza sub anestezie generala, in conditii de interventie programata, atata timp cat starea copilului ne permite si nu reprezinta o urgenta, intr-un moment in care nu sunt prezente alte probleme acute de sanatate, cum ar fi intercurentele respiratoria.

Pana la ce varsta poate fi monitorizat copilul inainte de interventia chirurgicala? 

Discutia aici variaza, in functie de patologie, in functie de sex, in functie de istoricul fiecarui pacient, de prezenta incarcerarilor anterioare sau nu. Recomandarile sunt ca hernia inghinala sa se opereze la scurt timp dupa ce a fost diagnosticata. La fetite este o discutie speciala vizavi de riscul de incarcerare a ovarului, caruia ii poate fi pusa in pericol viabilitatea. Asa ca nu este recomandat sa amanam momentul operator.

In cazul hidrocelului necomunicant se poate astepta pana in jurul varstei de 1-2 ani deoarece s-a constatat ca in acest interval de timp, in unele cazuri poate sa apara remisia spontana. In cazul hidrocelului comunicant tratamentul este acelasi ca al herniei inghinale.

Care sunt cele mai mari ingrijorari ale parintilor legate de operatie?

Parintii se intreaba daca interventia este traumatizanta, daca anestezia generala este sigura, daca spitalizarea este de lunga durata, daca este dificila recuperarea. E normal sa aiba aceste ingrijorari. Incercam sa le explicam cat de bine putem, astfel incat ei sa stie la ce sa se astepte si sa atenuam cat se poate aceste temeri.

Copilul nu-si aminteste experienta interventiei, nu este traumatizanta pentru copil, tocmai datorita anesteziei generale, care ne ofera confortul acesta. Tot anestezia generala este cea raspunzatoare pentru absenta durerii din timpul interventiei, care este un alt element foarte important. Consultul preanestezic, pe care-l realizam de rutina, analizele de laborator, recomandarile privind repausul alimentar anterior operatiei, care este foarte important, toate acestea au rolul de a scadea riscurile si de a preveni eventualele complicatii.

Spitalizarea nu este una de lunga durata, preferam sa monitorizam copiii peste noapte in spital, sa supraveghem evolutia, sa oferim medicatie antialgica atunci cand este necesar, iar in dimineata urmatoare interventiei de cele mai multe ori ei se pot externa si pot merge acasa.

Cum decurge recuperarea post-operatorie?

Recuperarea in cazul copiilor este uneori surprinzator de rapida. Ei se dau jos din pat, isi reiau mobilitatea chiar in ziua interventiei. A doua zi, de cele mai multe ori, se poarta de parca nimic nu s-ar fi intamplat, asa ca parintii sunt cei care incearca sa le mai tempereze putin elanul. La externare le spunem parintilor la ce trebuie sa se astepte. Regiunea operata se poate umfla, se poate invineti pentru cateva zile, uneori mai mult, dar fara ca acest lucru sa prezinte un disconfort accentuat pentru copil. Parintilor li se explica cum trebuie ingrijita plaga, faptul ca in primele 2-3 saptamani dupa operatie trebuie evitate traumatismele locale, trebuie evitat efortul fizic sustinut, mai ales in cazul copiilor mai mari. In general, ii chemam la o saptamana post-operator pentru suprimarea materialului de sutura, dupa care controalele sunt mai rare, atata timp cat evolutia este buna.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:
– Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)
– Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)
– Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)
– Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)
– Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)
– Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)
– Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist chirurg pediatru (telefon contact 0721.553432)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.