Chirurgia robotica da Vinci in tratamentul cancerului de vezica urinara

Chirurgia robotica da Vinci in tratamentul cancerului de vezica urinara

Tratamentul cancerului de vezica urinara se efectueaza la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, in cadrul sectiei de Urologie, prin interventii chirurgicale minim-invazive, inclusiv prin operatii asistate robotic, asadar cu tehnologie de cea mai inalta performanta. Incidenta cancerului de vezica urinara Cifrele privind incidenta cancerului de vezica urinara sunt ingrijoratoare, mai ales daca ne raportam la anul 2019. In Statele Unite ale Americii, este al patrulea cel mai comun tip de cancer la barbati, contabilizand aproximativ 7% dintre toate tipurile de cancer nou diagnosticate anul acesta. Dincolo de inaintarea in varsta, fumatul este unul dintre principalele riscuri. Cancerul de vezica urinara apare, in general, la populatia imbatranita, varsta medie fiind de 73 de ani, iar mai mult de 75% dintre pacienti sunt barbati. Aproximativ 90% din tumorile maligne ale vezicii urinare sunt carcinoame, iar la randul lor, acestea sunt reprezentate in proportie de 90%  de carcinoame uroteliale. In aceste caz se poate vorbi de doua situatii: tumori “superficiale” si tumori “invazive”. In cazul celor invazive, este necesara o cistectomie radicala, altfel pot progresa catre metastaze sau boala incurabila.

Chirurgia robotica in tratamentul cancerului de vezica urinara Interventia asistata robotic a devenit rapid raspunsul preferat pentru chirurgia cancerului de vezica, mai ales in cazul unor interventii pentru care se opteaza pentru  prepararea unor rezervoare urinare prin metode intracorporeale (neovezica de substitutie). Cistectomia radicala presupune indepartarea in bloc a vezicii urinare, prostatei, veziculelor seminale si a ganglionilor limfatici pelvini la barbat. La femei, implica excizia vezicii urinare, uretrei, uterului, anexelor, peretelui anterior al vaginului superior si a ganglionilor limfatici pelvini. Desi poate fi abordata prin metoda chirurgiei deschise, operatia necesita o incizie larga la nivelul abdomenului, asadar sunt de preferat tehnici minim invazive. Abordata laparoscopic sau robotic, interventia presupune cateva incizii mici, de pana la 10-12 mm la nivelul abdomenului, care asigura mai buna conservare a nervilor si muschilor. Cistectomia radicala cu robotul da Vinci este realizata de catre medic de la o consola, prin intermediul unor instrumente foarte fine si a unui endoscop (camera video 3D). Sistemul amplifica precizia medicului, ofera o vizualizare intracorporeala superioara a planurilor anatomice, fapt care permite prezervarea cu mai mare precizie a acestor structuri anatomice fata de celelalte tehnici. Interventia chirurgicala realizata cu robotul da Vinci are o dexteritate crescuta in timpul exciziei vezicii urinare si in timpul procedurilor reconstructive.

Beneficiile chirurgiei robotice in tratamentul cancerului de vezica urinara Tehnologia robotica da Vinci presupune: - recuperare postoperatorie rapida - rezultate oncologice favorabile - durata de spitalizare scazuta - complicatii perioperatorii reduse - risc scazut de hemoragii intraoperatorii cu risc mai scazut de transfuzii de sange - disconfort postoperator scazut - necesar de medicatie antialgica redus. Toti pacientii candidati pentru terapie chirurgicala sau radioterapie ar trebui sa beneficieze de acest tip de tratament de ultima generatie.  

IMPORTANT! Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute).