Am sustinut Competiţia Regională Special Olympics pentru copiii cu dizabilitati

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea este alaturi de aproximativ 80 de copii cu dizabilitati din sapte judete, care vor participa joi,15.11.2018, la Competiţia Regională Special Olympics, ce se va sustine la Arena Antonio Alexe.

Competitia, sprijinita și de Inspectoratul Judetean Scolar Bihor și Fundatia Special Olympics Romania, se incadreaza în proiectul educativ Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea.  

Scopul proiectului exprima și principiile SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea – de dezvoltare fizică şi mentală inclusiv a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics.

Grupul ţintă căruia se adresează proiectul sunt copii şi tinerii cu dizabilităti intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârste cuprinse între 8-21 ani, din 7 judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare, Timișoara și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcolile speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii cît şi din centre de plasament/plasament familial.

La Competiţia Regională Special Olympics, Abilități Individuale, care are loc joi, 15 noiembrie 2017 la Sala Sporturilor Antonio Alexe” Oradea începând cu ora 10:00 vor participa 20 de delegaţii formate din câte 4 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2-3 profesori antrenori/coordonatori din 6 dintre județele partenere: Bihor, Arad, Bistrița, Sălaj, Timiș și Hunedoara, în total 81 de copii/tineri și 40 de profesori/antrenori de la:

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal Oradea,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont, structura Tileagd,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești,

 Liceul Tehnologic Nr.1 Oradea,

Liceul Tehnologic Nr.1 Oradea, structura Salonta,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Bonitas Oradea,

Liceul Greco Catolic Oradea

Liceul Teoretic Nicolae Jiga Tinca

Școala Gimnazială Oșorhei,

Asociaţia Down Oradea,

Asociația CES Oradea,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Arad,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Maria” Arad,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Rudofl Steiner Hunedoara,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bistrița,

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Constantin Pufan Timișoara,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Speranța Zalău,

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Șimleul Silvaniei.

Organizatorii transmit ca impactul educativ asupra grupului ţintă porneşte tocmai din deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”, rostit în deschiderea competiției de elevul Hamza Sebastian, din clasa a VI-a A.

Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung, principii pe care SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea le aplica zi de zi, deopotriva pentru pacienți și semeni din comunitate. 

Evenimentul, de mare anvergura, are ca parteneri implicaţi, alături de SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, persoane juridice, fizice și institutii interesate de sănătate, copii și tineri: Direcția Județeana de Tineret și Sport Bihor - supervizor al competițiilor de profil, Asociaţia CES-Colaborăm Educăm, care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor, Liceul Sportiv Bihorul”, care oferă la nevoie locația și arbitraj pentru evenimentele sportive, Clubul Sportiv CSM Oradea, care oferă la nevoie locația și arbitraj pentru evenimentele sportive, Universitatea din Oradea; Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie, implicată prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului.

Coordonatori la nivelul instituției ai acestui proiect sunt: domnul profesor kinetoterapeut Adrian Omuţ și doamna profesor kinetoterapeut Lavinia Omuț de la CSEI Nr. 1 Oradea, supervizați de inspectori de specialitate de la ISJ Bihor.

Felicitam copiii competitori, pe care ii vom supraveghea îndeaproape pe tot parcursul competitiei. Un echipaj medical al Ambulantei Pelican va fi prezent la evenimentul special pentru a acorda, la nevoie, prim ajutor medical în urgența.

Felicitam de asemenea și organizatorii, pentru initiativa și sustinerea acestui proiect, în beneficiul tuturor copiilor cu dizabilitati.