Gastroenterita, afectiune complexa, necesita atentie pentru diagnostic, tratament, preventie corecte

Gastroenterita, afectiune complexa, necesita atentie pentru diagnostic, tratament, preventie corecte

Importanta diagnosticarii si tratarii corecte a gastroenteritei, precum si prevenirea acestei afectiuni este explicata de catre dr. BRADEA RALUCA, medic specialist Medicina Interna, in cadrul Spitalului Pelican.   DENUMIRE SI CAUZE Dr. BRADEA RALUCA, medic specialist Medicina Interna: “Gastroenterita este o afectiune inflamatorie a mucoasei tractului digestiv, fiind localizata la nivel gastric si la nivelul intestinului subtire. Popular numita “raceala la stomac”, etiologia este variata si include bacterii, virusuri si alte microorganisme. Desi cele mai multe cazuri sunt autolimitate, evolutia fiind favorabila si limitata pe durata a catorva zile, exista situatii in care evolutia impune tratament si supraveghere din partea unui cadru medical specializat. De aceea este importanta recunoasterea tabloului clinic si adoptarea unei atitudini corecte. Copiii, varstnicii si pacientii cu alte boli asociate sunt mai predispusi la aparitia complicatiilor si de aceea au nevoie de o atentie suplimentara. Cauzele gastroenteritei sunt foarte variate. Gastroenterita de etiologie virala este cel mai des intalnita, fiind urmata de cea de etiologie bacteriana. Alte cauze mai rare sunt cele parazitare, dar si expunerea la diferite metale grele sau anumite medicamente. Principalul mod de transmitere a agentilor infectiosi este prin alimente sau apa contaminata, manifestarile clinice putand debuta de la cateva ore pana la cateva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate. Din acest motiv si din cauza contagiozitatii mari a agentilor infectiosi, gastroenterita apare la mai multi membri ai familiei sau in comunitati. Cauze virale (aproximativ 70 % din cazuri): • Rotavirus – virus cu transmitere orala, mai des intalnit la copii de varste mici, extrem de contagios, producand diaree severa, cu deshidratare, cu incidenta mai crescuta in sezonul rece. • Norovirusul – virus cu contagiozitate foarte ridicata ce poate fi transmis prin alimente si apa contaminata, suprafete contaminate sau persoane infectate. Afecteaza pacienti de orice varsta si este des intalnita in comunitati (azile de batrani, case de copii, adaposturi). Infectiile apar pe parcursul intregului an • Astrovirusurile – pot produce infectii la toate grupele de varsta, cu frecventa mai crescuta iarna • Adenovirusurile – mai des intalnite la copii, cu o incidenta mai crescuta vara Cauze bacteriene (aproximativ 10 – 20 % din cazuri): • E. coli • Salmonella si Campylobacter (transmise prin consumul de oua si carne de pasare de curte insuficient preparate termic, lapte nepasterurizat) • Shigella – transmisa prin contact cu pacientii infectati, apa sau alimente contaminate • Yersinia enterocolitica – poate cauza gastroenterita sau un sindrom ce mimeaza apendicita acuta • Vibrionul holeric – diaree cu deshidratare sevara in tarile in curs de dezvoltate Cauze parazitate (mult mai rare): • Giardia lamblia – infectia poate deveni cronica si poate provoca sindrom de malabsorbtie • Cryptosporidium parvum – dobandit prin consumul de apa contaminata • Entamoeba histolytica (amebiaza) – cauza frecventa de diaree hemoragica subacuta in tarile in curs de dezvoltare Cauze rare: • Metale grele ce se pot gasi in apa – arsenic, cadmiu, mercur • Gastroenterita eozinofilica • Anumite medicamente : antibiotice, laxative, chimioterapice, antiacide Caracterul si severitatea simptomelor variaza. In general, debutul este brusc, cu anorexie, greata, varsaturi, borborisme, crampe abdominale si diaree (cu sau fara sange sau mucus). Acestea sunt cele mai frecvente manifestari si prezente in toate cazurile de gastroenterita, uneori fiind singurele manifestari, alteori fiind insotite si de alte simptome precum deshidratare (rezultatul pierderilor de fluide prin scaune diareice si varsaturi), stare subfebrila sau febrila, frisoane, mialgii, artralgii, cefalee, scadere ponderala. Uzual, simptomele apar la un interval de una pana la trei zile de la infectie si pot dura de la una – doua zile pana la zece zile in cazurile mai severe. Trebuie cautate si identificate principalele semne ale deshidratarii, deoarece aceasta poate fi foarte severa si daca nu este tratata la timp, poate avea un impact important asupra sanatatii pacientului: • Piele uscata si/sau crapata • Gura uscata • Senzatie de sete excesiva • Uneori tahicardie si tahipnee • Urini hipercrome (inchise la culoare) • Fatigabilatite • Ameteli • Stare confuzionala Semnele de alarma din deshidratare: • Scaune diareice cu durata mai mare de 24 de ore • Iritabilitate, dezorientare, stare de somnolenta accentuata, astenie • Scaune cu sange sau melena (scaun negru cu sange digerat) • Varsaturi cu durata de mai mult de 2 zile • Febra mai mare de 38,3 grade C In momentul in care este prezenta una din manifestarile mai sus mentionate trebuie contactat cat mai repede un cadru medical sau serviciul de ambulanta, deoarece aceste manifestari pot pune in pericol viata pacientului. DIAGNOSTIC SI TRATAMENT Diagnosticul gastroenteritei se face in principiu pe baza anamnezei si a examenului obiectiv foarte atent, semnele clinice fiind destul de sugestive pentru a putea stabili diagnosticul. Trebuie excluse alte boli ale tractului gastrointestinal care produc simptome similare (apendicita, colecistita, rectocolita hemoragica). Diagnosticul etiologic poate fi pus pe baza unei probe de scaun (examen coproparazitologic, coprocultura, coprocitograma) si teste imune. Din punct de vedere paraclinic, din cauza deshidratarii analizele de sange pot fi modificate. Trebuie determinate ureea, creatinina pentru a evalua hidratarea si statusul acido-bazic la pacientii cu forme severe. Daca varsaturile sunt principala cauza de pierdere lichidiana, poate aparea alcaloza metabolica cu hipocloremie; daca predomina diareea, acidoza este posibila. Hipopotasemia poate fi rezultatul varsaturilor sau al diareei. De asemenea, poate aparea si hiponatriemia, in special daca tratamentul de substitutie s-a facut cu lichide hipotone. Tratamentul trebuie instituit cat mai repede de la diagnostic pentru a putea preveni aparitia complicatiilor. Tratamentul simptomatic este cel mai important pentru majoritatea pacientilor (antispastice, antivomitive). Dieta alimentara consta in a evita alimentele greu de digerat, cafea, alcool, alimente bogate in grasimi, dulciuri, sucuri carbogazoase; se vor consuma alimente usor de digerat, procesate termic prin fiebere sau gatite pe abur (orez, pui, paine prajita, banane) – in cantitati mici, la intervale regulate de timp. Daca etiologia gastroenteritei este una virala, antibioticele nu au nici un efect terapeutic. Daca etiologia este bacteriana sau parazitara, documentata, atunci se vor administra antibiotice sau antiparazitare in functie de rezultatele antibiogramei si de recomandarea medicului specialist. In cazul in care se suspicioneaza o gastroenterita se va urmari oprirea alimentatiei pentru cateva ore, insotita de repaus (pentru a restabili nivelul de energie al organismului), se vor administra lichide orale bogate in electroliti pentru reechilibrare hidroelectrolitica (cantitati mici si la intervale de timp regulate si scurte). PREVENTIA E IMPORTANTA Complicatia cea mai de temut in gastroenterita este deshidratarea. Daca aceasta nu este recunoscuta si tratata in timp util poate fi o situatie amenintatoare de viata. Aceasta poate duce la probleme renale (insuficienta renala cu afectarea parenchimului renal), soc hipovolemic (hipotensiune arteriala din cauza lipsei de fluide din organism), convulsii (din cauza dezechilibrului electrolitic, poate duce la acumularea de potasiu in organism si poate determina contractii musculare involuntare), afectare cardiaca severa (poate duce pana la riscul unui infarct miocardic) Preventia gastroenteritei se bazeaza pe protectia impotriva agentilor infectiosi care sunt incriminati in etiologia acesteia. Masurile de precautie trebuie sa includa spalarea si procesarea corecta a alimentelor, consumul de apa potabila imbuteliata, masuri de igiena personala”. INFORMATII SI PROGRAMARI Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel: • online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute) Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.