Sprijinim Competitia Regionala Special Olympics pentru copiii cu dizabilitati

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea este alaturi de aproximativ 80 de copii cu dizabilitati din sapte judete, care vor participa joi,15.11.2018, la Competiţia Regională Special Olympics, ce se va sustine la Arena Antonio Alexe.

Competitia, sprijinita și de Inspectoratul Judetean Scolar Bihor și Fundatia Special Olympics Romania, se incadreaza în proiectul educativ Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluziva Nr. 1 Oradea.  

Scopul proiectului exprima si principiile SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea – de dezvoltare fizica si mentala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si fizice si promovarea unui stil de viata sanatos prin participarea la Competitiile Sportive Regionale Special Olympics.

 

Grupul tinta caruia se adreseaza proiectul sunt copii si tinerii cu dizabilitati intelectuale si fizice (IQ mai mic de 70), cu varste cuprinse intre 8-21 ani, din 7 judete: Bihor, Cluj, Arad, Salaj, Satu Mare, Timisoara si Hunedoara. Acestia sunt elevi ai unor scoli speciale, elevi integrati sau tineri care frecventeaza diferite centre de zi, provenind atat din familii cat si din centre de plasament/plasament familial.

La Competitia Regionala Special Olympics, Abilitati Individuale, care are loc joi, 15 noiembrie 2017 la Sala Sporturilor Antonio Alexe” Oradea începand cu ora 10:00, vor participa 20 de delegaţii formate din cate 4 copii/tineri cu cerinte educative speciale si 2-3 profesori antrenori/coordonatori din 6 dintre judetele partenere: Bihor, Arad, Bistrita, Salaj, Timis si Hunedoara, în total 81 de copii/tineri si 40 de profesori/antrenori de la:

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Cristal Oradea,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Orizont Oradea,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Orizont, structura Tileagd,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr. 1 Popesti,

Liceul Tehnologic Nr.1 Oradea,

Liceul Tehnologic Nr.1 Oradea, structura Salonta,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Bonitas Oradea,

Liceul Greco Catolic Oradea

Liceul Teoretic Nicolae Jiga Tinca

Scoala Gimnaziala Osorhei,

Asociatia Down Oradea,

Asociatia CES Oradea,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Arad,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva „Sf. Maria” Arad,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Rudofl Steiner Hunedoara,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr. 1 Bistrita,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Constantin Pufan Timisoara,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Speranta Zalau,

Centrul Scolar de Educatie Incluziva Simleul Silvaniei.


Organizatorii transmit ca impactul educativ asupra grupului tinta porneste tocmai din deviza Special Olympics: „Vreau sa castig! Dar daca nu pot castiga, vreau sa fiu brav în încercarea mea!”, rostit în deschiderea competitiei de elevul Hamza Sebastian, din clasa a VI-a A.

Premisa acestor competitii nu este stimularea competitivitatii, ca în cazul sporturilor de performanta ci tocmai îmbunatatirea starii de sanatate, dezvoltarea deprinderilor motrice de baza si a calitatilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse si oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, avand ca finalitate cresterea stimei de sine si încrederii în fortele proprii, pe termen scurt si integrarea activa în viata socio-profesionala si economica, pe termen lung, principii pe care SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea le aplica zi de zi, deopotriva pentru pacienti si semeni din comunitate. 

Evenimentul, de mare anvergura, are ca parteneri implicati, alaturi de SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, persoane juridice, fizice si institutii interesate de sanatate, copii si tineri: Directia Judeteana de Tineret si Sport Bihor - supervizor al competitiilor de profil, Asociatia CES-Colaboram Educam, care ofera sprijin logistic si financiar evenimentelor, Liceul Sportiv Bihorul”, care ofera la nevoie locatia si arbitraj pentru evenimentele sportive, Clubul Sportiv CSM Oradea, care ofera la nevoie locatia si arbitraj pentru evenimentele sportive, Universitatea din Oradea; Facultatea de Geografie, Turism si Sport; Departamentul de Educatie Fizica, Sport si Kinetoterapie, implicata prin intermediul studentilor voluntari in organizarea si arbitrajul evenimentului.

Coordonatori la nivelul institutiei ai acestui proiect sunt: domnul profesor kinetoterapeut Adrian Omut si doamna profesor kinetoterapeut Lavinia Omut, de la CSEI Nr. 1 Oradea, supervizati de inspectori de specialitate de la ISJ Bihor.

Felicitam copiii competitori, pe care ii vom supraveghea îndeaproape pe tot parcursul competitiei. Un echipaj medical al Ambulantei Pelican va fi prezent la evenimentul special pentru a acorda, la nevoie, prim ajutor medical în urgența.

Felicitam de asemenea si organizatorii, pentru initiativa si sustinerea acestui proiect, în beneficiul tuturor copiilor cu dizabilitati.